Programok Nagycenk településen

Remete kápolna

A program ideje: 2021. június 05. 09:00 - 2021. június 05. 17:00

Helyszín: Nagycenk, Kiscenki u.

Remete kápolna

 

Széchényi Zsigmond halála után négy fia, Antal, Ignác, Zsigmond és László osztozkodott a család birtokain. Széchényi Antal grófnak (1714–1767) jutott többek között Nagy- és Kiscenk. A gróf 1740-ben költözött át feleségével, gróf Barkóczy Zsuzsannával Kiscenkre, ahol átmenetileg a majorház szolgált lakhelyüknek, majd később megépült a ma is látható kastély.

A családi hagyomány szerint a kastély körüli barokk franciakerthez szervesen kapcsolódó kettős hársfasort Barkóczy Zsuzsanna grófnő telepíttette az 1750-es évek közepén. Az allé végén, az úgynevezett Kiserdőben a korabeli főúri ízlésvilágnak megfelelően remetelakot, majd később remetekápolnát építtetett.

A mindenkori „cenki” remete feladata volt a kápolna őrzése, gondozása, a déli harangozás, valamint az, hogy a kápolna esti imáján részt vegyen. A cenki remeték Remete Szent Pál regulája szerint, laikus testvérként, úgynevezett fráterként élték magányos életüket. Az első cenki remete, Astion Liebig fráter a győri egyházmegye feljegyzései szerint 1773-től teljesített szolgálatot.

Egy 1773-ban, német nyelven íródott dokumentum részletesen rendelkezik a remete eltartásáról. A jegyzék felsorolja az uradalom részéről a remete megélhetéséhez szükséges élelmiszereket: marhahúst, szalonnát, lisztet, sót, zsírt, sajtot és bort is biztosítani kellett meghatározott mennyiségben a remete részére.

Részlet a korabeli dokumentumból:

Kiss czenki eremitoriumban lakó remethének egész esztendőbéli konyha intertentiója:

36 pint liszt

24 pint lencse vagy borsó

28 font ki fűzött vaj

24 font soó

12 font sajt

Minden huss evő napra ½ font tehén huss és így egész esztendőre 96 fél font

72 darab officier kenyér

6 akkó bor helet kész pénz

6 öll tűzre való fa

Ezen kívül a ruhája, mint mondgya a kasznár, bele telik esztendőnként 20 forintokba.

 

A következő évben, 1774-ben Barkóczy Zsuzsanna grófnő a saját költségén kápolnát építtetett a remetelak mellé, Krisztus kínszenvedésének a tiszteletére.

II. József 1782 – ben feloszlatta a remeteség intézményét. A 18–19. század fordulóján és a század elején a remetelakban az uradalom szolgálatában álló személy lakott, akinek meghatározott feladatai voltak a kastély területén. A kápolna ekkor üresen állt, a hajdani remetelak pedig később vadászházként működött. A kápolnát 1870 táján kezdték ismét szakrális célokra használni, a keresztjáró héten (áldozócsütörtök előtti három napon) szentmisét tartottak itt, és a század végén is látogatott imahely volt.

A rokokó stílusú kápolnát 1902-ben bontották le. A szenvedő Krisztus fából készült, életnagyságú szobrát, mely az oltárt díszítette, 1903-ban a cenki templomba vitték. Jelenleg is ott található, a jobb oldali mellékoltár mellett. Az egykori remetelakból kialakított és kibővített vadászház ma is áll.

 

A kápolna rekonstrukciója 2020-ban a korabeli tervek és fotók alapján valósult meg. Az egykori remetekápolna néhány elemét – a homlokzaton lévő kettőskeresztet és a bejárati vasrácsot – beépítették az itt látható rekonstruált épületbe. Az egykori imahely kőlépcsőjét megőrizték a Remetekápolna eredeti helyén, a hársfasor végében ma is fellelhető, szilárd emléket állítva a Széchényiek gazdag örökségének. Azért került a kastély közvetlen közelébe, a szoborpark mellé, hogy a Széchényi-hagyatékot minél több látogató csodálhassa meg a lehető legteljesebb formájában.

 

Regisztrációs helyszín

A program ideje: 2021. június 05. 09:00 - 2021. június 05. 18:00

Helyszín: Remete kápolna

Regisztrációs helyszín

 

Ezen a helyszínen a regisztrációs lapot bedobhatod a kijelölt helyre!

Sok szerencsét!

Várunk más helyszíneinken!

Programjainkból

Papkert

Hidegség, Fő utca 2

Kilátó

Fertőújlak, Hansági főcsatorna Borsodi dűlő

Regisztrációs helyszín

Kilátó

HagyIstók

Békakonty tanösvény

Virágosmajori kápolna

Fertőrákos, Fertő utca

Szentkő

Hegykő, Szent Mihály utca

Étterem ajánló

Gránátos Étterem

9431 Fertőd, Joseph Haydn u. 1.

Telefon: 99/370-944

www.rabensteiner.hu

Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás